Proef, ruik & ervaar wat versheid is!

Het bedrijf & de fruitteelt

Aan de rand van het dorpje Soerendonk in de gemeente Cranendonck, centraal gelegen tussen Budel, Gastel en Maarheeze,

ligt ons bedrijf Boerderijwinkel & Fruitteeltbedrijf Smits.

 

Wie zijn wij en hoe wij zijn begonnen?

Wij zijn Ad en Anita Smits, eigenaar van Smits fruitteeltbedrijf en Boerderijwinkel Smits.

 

Wat in 1995 ooit begonnen was met het verkopen van appels en peren uit eigen tuin in een hoekje van de schuur, is inmiddels uitgegroeid tot een ware boerderijwinkel met een ruim assortiment groenten, fruit, seizoensgebonden en streek producten.

 

Ons fruitteelt bedrijf gaat nog een stukje verder terug in de tijd.

In het jaar 1987 zijn wij begonnen met asperges. Daarna hebben we allerlei soorten groenten gekweekt zoals onder andere augurken, spruiten, prei, bonen en bospeen. 1993 was het jaar dat we de eerste Elstar appelbomen hebben gezet en in 1994 zijn we gestart met de verkoop van deze appels in een hoekje in de schuur. De deuren van "Boerderijwinkel Smits" gingen voor het eerst open in 1995. In het jaar 1996 zijn de Jonagold en Delbare Estival (ook wel Delcorf genoemd) appels geplanten en in 1999 de Conference (peren). In 2005 zijn we gestopt met asperges en helemaal overgegaan op fruit (appels en peren). In 2011 zijn we gestart met zelf maken van salades & gesneden groenten.

In 2013 hebben we de Boerderijwinkel verbouwd om het brede assortiment nog beter te kunnen presenteren.

De fruitteelt van Smits

Altijd al eens willen weten hoe het er nu aan toe gaat op een fruitteeltbedrijf en wat er zoal bij komt kijken om zo'n heerlijk stukje fruit uiteindelijk te kunnen oogsten? Lees dan hieronder verder.

 

Op een fruitteeltbedrijf is er het hele jaar door wat te doen. Elk seizoen zijn er bepaalde werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden om tot een goed eindresultaat te komen. In de lente hebben we de bloeiende fruitbomen, in de  zomer hebben de vruchten zorg nodig om goed te groeien, in de herfst kan er geoogst worden en in de winter moeten de bomen gesnoeid worden.

De werkzaamheden bij fruitteelt in de vier seizoenen

Lente

Als de dagen weer wat langer worden en de zon zich weer wat vaker laat zien, begint de boomgaard te ontwaken. Na een aantal warme dagen komen de eerste stukjes bloesem al voorzichtig uit de knop.

In deze eerste tijd van bloei brengen de imkers hun bijenkasten in de boomgaard. De bijen zorgen voor de bestuiving van de vruchten door van bloem naar bloem te vliegen. Om de negen meter staat er een boom van een ander ras, dit wordt gedaan om de bestuiving te bevorderen.

 

Als de bloesem al aan de bomen zit en het gaat 's nachts vriezen, dan wordt 's-avonds het beregeningssysteem aangezet. Deze sproeit een waterstraal over de bomen en bloemen waardoor deze bedekt worden met een laagje ijs. Hierdoor komt stollingswarmte vrij en dat is net genoeg om het bloemetje te laten overleven. Hiermee gaan we door totdat de zon opkomt en het ijs doet smelten. We zorgen er tevens voor dat de zwartstroken onder de bomen mooi schoon blijven, hierdoor houdt de grond meer warmte vast waardoor de temperatuur minder snel daalt.

 

 

Zomer

In de zomer zie je dat er al echte kleine appeltjes en peren in de boom komen te hangen die elke week groter en kleurrijker worden. In deze periode is het van groot belang dat de bomen zorgvuldig gevoed worden. Naast de goede voeding is het ook van groot belang om kwaliteitsdunning toe te passen. De te kleine, scheve en/of beschadigde vruchten worden weggedund. Hierdoor krijgen de egaal over de boom verspreide overgebleven appels en peren meer voedingsstoffen waardoor ze net iets groter kunnen doorgroeien. Tot aan de oogstperiode worden er dagelijks loze takken gesnoeid om het fruit optimaal in het zonlicht te laten groeien.

 

Gedurende de gehele zomerperiode worden de bomen van het nodige vocht voorzien door een druppelslang die onder de bomen ligt. Wanner de temperatuur boven de 30 graden komt zetten we de beregening aan.

Hierdoor worden de vruchten gekoeld en voorkomen we dat de vruchten uitdrogen. De beregening is heel essentieel, niet alleen tegen om tegen de droogte er bescherming. Wist u trouwens dat een appel ook zonnebrand kan oplopen? In de maand augustus wordt de zomersnoei toegepast, zodat de appels in het licht komen te hangen en mooi rood kunnen kleuren. Ook gaat er in deze periode veel aandacht uit naar de schade die ziekten en ongedierte aan het gewas kunnen veroorzaken.

 

 

Herfst

In de herfst is het de drukste tijd van het jaar, dit is het moment waar het hele jaar naartoe gewerkt wordt.

De appels en peren kunnen nu geplukt worden. Met een heel team worden alle appels en peren geoogst en dat gebeurd bij ons nog steeds heel zorgvuldig en met de hand. Op deze manier worden alleen die appels en peren geplukt die goed van kleur en smaak zijn. Zo kunnen we onze klanten garanderen dat ze een lekkere en sappige appel of peer krijgen.

 

Met behulp van de nodige machines en pluktreinen wordt het fruit zorgvuldig gesorteerd in de kisten geplaatst om deze vervolgens naar de koeling te brengen. Op deze manier blijven de appels lekker hard, sappig en vers.

Niet alle appels en peren aan een boom zijn tegelijk rijp en daarom worden er vaak meerder plukrondes gemaakt. Na de oogst worden de bomen nog eens goed nagekeken en eventueel behandeld tegen ongedierte. Dit is van groot belang om het volgende jaar weer een gezonde en  vitale boomgaard te krijgen.

 

 

Winter

In de periode september/oktober gaan de bomen zich voorbereiden op de winterrust.  Rond november worden de bomen gecontroleerd op zieke plekken. Deze plekken worden weggeknipt of uitgesneden. Daarna worden de eventuele wonden ingesmeerd met wondafdekmiddel om de boom te beschermen.

 

In december kan het snoeien van de bomen al weer beginnen. Snoeien is nodig om de boom weer de juiste vorm en vitaliteit te geven om het jaar daarna tot een optimale produktie te komen. Hierbij maken we ruimte in de boom voor meer zonlicht. Teveel, te weinig of onzorgvuldig snoeien heeft directe gevolgen voor de produktie van de boom. We zorgen dus dat de boom weer in balans komt, hierin gaat veel tijd zitten en is een zorgvuldig werkzaamheid waar we tot april mee bezig zijn.

Kom gerust eens een kijkje nemen bij onze boomgaard!

Boerderijwinkel Smits

't Winkel 3A

6027 NT Soerendonk

T. 0495 59 35 69

E. info@boerderijwinkelsmits.nl

Openingstijden

Ma t/m Vr: 9.00 - 17.00 uur   (Dinsdag gesloten)

Zaterdag:  09:00 - 15:00 uur

 

Copyright © Boerderijwinkel Smits